Beslenme, vücudunuzun muntazam emek harcaması için yemekleri almış olduğu ve kullandığı süreçtir. Besinlerin gıdalardan sindirimi, emilimi ve metabolizmasını ihtiva eder.
Besinler vücudunuzun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu maddelerdir. Bunlar iki kategoriye ayrılır: makro besinler ve mikro besinler.
Makro besinler vücudunuzun büyük miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratları, proteinleri ve yağları ihtiva eder.
Mikro besinler vücudunuzun minik miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlar içinde vitaminler, mineraller ve su bulunur.
Sıhhatli bir rejim, vücudunuzun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden rejimdir. Sıhhatli bir rejim, bütün gıda gruplarından muhtelif gıdaları ihtiva eder.
Sıhhatli bir rejim yiyecek, sıhhatli kilonuzu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.
LSI Anahtar Kelimeleri | Arama Amacı |
---|---|
sıhhat | Bilgilendirici |
beslenme | Bilgilendirici |
optimal sıhhat | Bilgilendirici |
sıhhatli hayat | Bilgilendirici |
sıhhatli hayat yolculuğu | Bilgilendirici |
II. Beslenme temelleri
Beslenme, vücudunuzun muntazam emek harcaması için yemekleri almış olduğu ve kullandığı süreçtir. Yediğiniz gıdalar vücudunuza karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller dahil sıhhatli kalmak için gerekseme duyduğu gıdaları sağlar.
Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve fındık şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücudunuz için gereklidir, sadece ölçülü olarak tüketilmeleri icap eder. Tereyağı, sıvı yağlar ve yağlı etler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar.
Vitaminler ve mineraller vücudunuzun genel sağlığı için gereklidir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif gıdalarda bulunurlar.
Sıhhatli bir rejim yiyecek, genel sağlığınızı ve refahınızı korumak için gereklidir. Sıhhatli bir rejim bol bol meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder ve doymuş yağ, kolesterol ve sodyum payı düşüktür.
Beslenme hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız kullanabileceğiniz birçok kaynak vardır. Doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşabilir yahut internette yahut kitaplarda informasyon bulabilirsiniz.
III. Sıhhatli beslenme ipuçları
Sıhhatli bir kiloyu korumak, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmak ve genel refahınızı iyileştirmek için sıhhatli beslenme fazlaca önemlidir. İşte sıhhatli beslenmeye yönelik birtakım ipuçları:
- Muhtelif meyve ve sebzeleri yiyin. Meyve ve sebzeler, sıhhat için lüzumlu olan vitaminler, mineraller ve liflerle doludur.
- Rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahılları tercih edin. Tam tahıllar iyi bir lif deposudur ve yemekten sonrasında kendinizi tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek olabilir.
- Sağlıksız yağları sınırlayın. Doymuş ve trans yağlar şeklinde sağlıksız yağlar kalp hastalığı ve öteki sıhhat sorunları riskinizi artırabilir.
- Yağsız protein kaynaklarını seçin. Balık, tavuk ve fasulye şeklinde yağsız protein kaynakları, fazlaca fazla sağlıksız yağ tüketmeden ihtiyacınız olan proteini almanın iyi bir yoludur.
- İlave şekeri sınırlayın. İlave şeker, boş kalorilerin mühim bir deposudur ve kg alımına ve öteki sıhhat problemlerine katkıda bulunabilir.
- Bolca su iç. Su sıhhat için gereklidir ve susuz kalmanıza ve kendinizi en iyi biçimde hissetmenize destek olabilir.
Bu ipuçlarını takip ederek genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirebilirsiniz.
IV. Değişik rejim türleri
Her birinin kendine has faydaları ve sakıncaları olan birçok değişik rejim türü vardır. En yaygın rejim türlerinden bazıları şunlardır:
- Akdeniz rejimi
- DASH rejimi
- Vegan rejimi
- Paleo rejimi
- Ketojenik rejim
Size ve bireysel ihtiyaçlarınıza müsait bir rejim kura çekmek önemlidir. Değişik rejim türleri ve hangisinin size müsait olabileceği hakkındaki daha çok informasyon edinmek için doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.
V. Muayyen sıhhat koşulları için beslenme
Beslenme, genel sağlığın ve refahın korunmasında mühim bir rol oynar. Sadece muayyen sıhhat sorunları olan kişilerin semptomlarını tedvir etmek yahut komplikasyonları önlemek için rejimlerinde ayarlamalar yapması gerekebilir.
Beslenmeyle alakalı durumlara ve bunların rejim yöntemiyle iyi mi yönetilebileceğine dair birtakım örnekler:
- Diyabet: Diyabetli kişilerin karbonhidratı düşük, lifi yüksek sıhhatli bir rejimle kan şekeri düzeylerini denetim etmeleri icap eder.
- Kalp hastalığı: Kalp hastalığı olan kişilerin doymuş yağ ve kolesterol payı düşük bir rejim yemeleri icap eder.
- Yüksek kan basıncı: Yüksek tansiyonu olan kişilerin sodyum payı düşük bir rejim yemeleri icap eder.
- Kanser: Kanser için her insana müsait tek bir rejim yoktur, sadece birtakım gıdalar kanser tedavisi neticelerini iyileştirmeye yahut tekrarlama riskini azaltmaya destek olabilir.
Kronik bir sıhhat sorununuz var ise, rejiminizin semptomlarınızı yönetmenize iyi mi destek olabileceği hikayesinde doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.
VI. Besin etiketleri iyi mi okunması mümkün?
Besin etiketleri, yediğiniz gıdalar hakkındaki bilgili seçimler yapmanıza destek olabilir. Bir gıdadaki besinlerin yanı sıra içinde ne olduğu ve alerjenleri hakkındaki informasyon sağlarlar. Bir besin etiketini okumak için porsiyon boyutuna bakarak başlayın. Bu, etiketteki beslenme bilgilerinin hesaplanmasında kullanılan besin miktarıdır. Porsiyon büyüklüğü çoğu zaman yiyeceğiniz yemek miktarıyla aynı değildir. Sözgelişi, bir porsiyon mısır gevreği 1 bardak olabilir fakat kahvaltıda 2 bardak mısır gevreği yiyebilirsiniz.
Porsiyon boyutunu öğrendikten sonrasında beslenme bilgilerine bakabilirsiniz. Beslenme detayları çoğu zaman etiketin yanında yahut gerisinde bir tabloda listelenir. Tablo, gıdadaki kalorileri, yağları, karbonhidratları, proteini ve öteki gıda maddelerini listeleyecektir. Gıda değerleri porsiyon başına gram cinsinden listelenmiştir.
Değişik yemekleri karşılaştırmak ve sizin için daha sıhhatli seçimler yapmak için beslenme bilgilerini kullanabilirsiniz. Sözgelişi, yağ payı düşük bir tahıl arıyorsanız, değişik tahılların yağ içeriğini karşılaştırıp en düşük yağ içeriğine haiz olanı seçebilirsiniz.
Gıda etiketlerinde gıda değerlerinin yanı sıra besinlerin içindekiler de listelenir. İçerikler ağırlık sırasına nazaran listelenir ve en ağır içerik ilk sırada yer alır. Bu informasyon, alerjiniz olan yahut yiyecek vazgeçtiğiniz içerikleri içeren yemeklerden kaçınmanıza destek olabilir.
Besin etiketleri, yediğiniz gıdalar hakkındaki bilgili seçimler yapmanız için kıymetli bir çalgı olabilir. Besin etiketlerini okuyup anlamaya süre ayırarak kendiniz ve aileniz için daha sıhhatli seçimler yapabilirsiniz.
VII. Besin güvenliği
Besin güvenliği hepimiz için önemlidir sadece gebe bayanlar, minik çocuklar ve yaşlılar şeklinde besin kaynaklı rahatsızlık riski daha yüksek olan kişiler için bilhassa önemlidir.
Yiyeceklerinizi güvende tutmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır:
- Yemeklere dokunmadan ilkin ve sonrasında ellerinizi iyice sudan geçirin.
- Yemekleri müsait sıcaklıkta pişirin.
- Yemekleri pişirdikten sonrasında soğutun.
- Yemekleri hava geçirmez kaplarda müsait biçimde saklayın.
- Pişmeden et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini öteki besinlerden ayrı tutarak çapraz bulaşmayı önleyin.
Bu bayağı ipuçlarını takip ederek besin kaynaklı rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve sıhhatli kalmanıza destek olabilirsiniz.
Yeme bozuklukları
Yeme bozuklukları, insanların yiyecekler ve vücutları ile alakalı düşüncelerini etkileyen ciddi zihinsel hastalıklardır. Hem fizyolojik aynı zamanda zihinsel sıhhat problemlerine yol açabilirler.
Yeme bozukluklarının pek fazlaca değişik türü vardır sadece en yaygın olanları anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve aşırı yeme bozukluğudur.
Anoreksiya nervozalı kişiler yemek alımlarını açlık noktasına kadar kısıtlarlar. Vücutları hakkındaki çarpık bir görüşe haiz olabilirler ve cılız olduklarında bile fazla şişman olduklarına inanabilirler.
Bulimia nervoza hastası kişiler aşırı oranda yiyecek bölgeler ve peşinden kusarak, müshil alarak yahut aşırı egzersiz yaparak kendilerini temizlerler. Ek olarak vücutlarına dair çarpık bir görüşe haiz olabilirler ve aşırı şişman olmasalar bile aşırı şişman olduklarına inanabilirler.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler, aşırı oranda yiyecek bölgeler, sadece temizlemezler. Aşırı içkiler esnasında kendilerini kontrolden çıkmış hissedebilirler ve hemen sonra utanç yahut suçluluk hissedebilirler.
Yeme bozuklukları terapi, deva tedavisi ve yardımcı grupları ile tedavi edilebilir. Yeme bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız lütfen doktorunuzla konuşun.
IX. Sürdürülebilir beslenme
Sürdürülebilir beslenme, besin üretiminin çevresel etkilerini dikkate alan bir beslenme şeklidir. Muhtelif nebat bazlı gıdaların tüketilmesini, besin israfının azaltılmasını ve yöresel çiftçilerin desteklenmesini teşvik eder.
Sürdürülebilir bir rejim yemenin birçok faydası vardır:
- Sera gazı emisyonlarının azaltılması
- Geliştirilmiş toprak sağlığı
- Artan biyolojik çeşitlilik
- Sıhhatli gıdalara daha iyi erişim
Sürdürülebilir beslenme hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız internette ve kütüphanelerde birçok kaynak bulunmaktadır. Ek olarak taze, mevsimlik mamüller satın alabileceğiniz yöresel ziraatçi pazarlarını ve CSA’ları da bulabilirsiniz.
S: Kalori ve gıda maddesi arasındaki ayrım nelerdir?
Kalori bir enerji birimidir, gıda ise vücudun muntazam emek harcaması için gerekseme duyduğu bir maddedir. Kaloriler yediğimiz yemeklerden gelir ve besinler hem yemeklerden aynı zamanda takviyelerden gelir.
S: Değişik gıda türleri nedir?
Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her gıda vücutta değişik bir rol oynar ve sıhhatli kalmak için hepsinden yeterince almak önemlidir.
Sual: Sıhhatli bir rejim için tüketilmesi ihtiyaç duyulan en iyi yiyecekler nedir?
Sıhhatli bir rejim muhtelif meyveleri, sebzeleri, tam tahılları ve yağsız proteinleri ihtiva eder. Bununla birlikte sağlıksız yağların, ilave şekerlerin ve işlenmiş gıdaların sınırlandırılmasını da ihtiva eder.
0 Yorum