II. Değişken Yenileme Hızı (VRR) nelerdir?
III. VRR iyi mi çalışır?
IV. VRR’nin Yararları
V. VRR’nin Dezavantajları
VI. Hangi cihazlar VRR’yi destekliyor?
VII. Cihazınızda VRR iyi mi etkinleştirilir
VIII. Sorular ve Cevapları
IX.
X. Kaynaklar
Dinamik Gösterimler | Değişken Yenileme Hızı (VRR) |
---|---|
Yüksek yenileme hızına haiz monitörler, monitör yırtılmasını ve takılmayı azaltarak daha akıcı bir oyun deneyimi sunabilir. | VRR, monitörün yenileme hızını oynanan oyunun kare hızına uyacak halde ayarlamasına imkan tanır; bu da monitör yırtılmasını ve takılmayı daha da azaltabilir. |
VRR, giderek artan sayıda ekran, grafik kartı ve oyunda desteklenmektedir. | Cihazınızda VRR’yi etkinleştirmek çoğu zaman monitör ayarlarında yapılabilecek sıradan bir işlemdir. |
VRR, oyun deneyiminizin akıcılığında mühim bir büyüme sağlayabilir. | Daha akıcı bir oyun deneyimi arıyorsanız VRR’li bir ekran mükemmel bir seçenektir. |
II. Değişken Yenileme Hızı (VRR) nelerdir?
Değişken Yenileme Hızı (VRR), monitörün yenileme hızını görüntülenen içeriğin kare hızına uyacak halde ayarlamasına imkan tanıdığı olan bir teknolojidir. Bu, monitör yırtılmasını ve takılmayı azaltmaya destek olarak daha akıcı ve daha eğlenceli bir oyun deneyimi sağlayabilir.
VRR, hem kartın aynı zamanda monitörün teknolojiyi desteklemesini gerektirdiğinden çoğu zaman üst seviye grafik kartları ve monitörlerle kullanılır. Sadece birtakım yeni grafik kartları ve monitörler VRR’yi desteklemeye başlıyor ve bu da onu oyuncular için daha erişilebilir bir seçenek haline getiriyor.
III. VRR iyi mi çalışır?
VRR, monitörün yenileme hızını oynanan oyunun kare hızıyla senkronize ederek çalışır. Bu, monitörün grafik kartına, karta saniyede kaç kare işlemesi icap ettiğini bildiren bir sinyal göndermesiyle yapılır. Oyunun kare hızı monitörün yenileme hızından yüksekse ekran her yenilemede birden fazla kare görüntüleyecektir. Bu, önceki karenin oluşturulması tamamlanmadan ilkin yeni bir karenin görüntülenmesi anlamına gelen ekranın yırtılmasına niçin olabilir. Oyunun kare hızı monitörün yenileme hızından düşükse ekran, kareler içinde boş kareler görüntüleyecektir. Bu, oyunun yavaş çekimde çalışıyormuş şeklinde görünmesi anlamına gelen kekemeliğe niçin olabilir.
VRR, monitörün yenileme hızının devamlı oyunun kare hızıyla aynı olmasını sağlayarak hem monitör yırtılmasını aynı zamanda takılmayı ortadan kaldırır. Bu, her karenin tam olarak bir defa görüntülendiği ve kareler içinde boşluk olmadığı anlama gelir. Bu, pürüzsüz, yırtılmasız bir oyun deneyimi ile sonuçlanır.
IV. VRR’nin Yararları
Değişken yenileme hızı (VRR), oyun oynamak için aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif avantajlar sağlayabilir:
- Azaltılmış monitör yırtılması
- Azaltılmış kekemelik
- Geliştirilmiş pürüzsüzlük
- Azaltılmış giriş gecikmesi
Monitörün yenileme hızı, oynanan oyunun kare hızıyla senkronize olmadığında monitör yırtılması meydana gelir. Bu, ekranda gözle görülür bir yırtılma etkisine niçin olabilir, bu da dikkati dağıtabilir ve oyun oynamayı daha azca eğlenceli hale getirebilir. VRR, monitörün yenileme hızının devamlı oyunun kare hızıyla senkronize olmasını sağlayarak monitör yırtılmasının azaltılmasına destek olabilir.
Oyunun kare hızı monitörün yenileme hızının dibine düştüğünde takılma meydana gelir. Bu, oyunun takılmasına yahut gecikmesine niçin olabilir; bu da dikkat distribütör olabilir ve oyunu daha azca eğlenceli hale getirebilir. VRR, monitörün yenileme hızının devamlı oyunun bu hızın dibine düşmesini önleyecek kadar yüksek olmasını sağlayarak takılmanın azaltılmasına destek olabilir.
Pürüzsüzlük, oyun deneyiminin genel akışkanlığını anlatım eden subjektif bir terimdir. VRR, monitör yırtılmasını ve takılmayı azaltarak akıcılığın iyileştirilmesine destek olabilir, bu da oyunların daha akıcı ve kırılgan olmasını sağlayabilir.
Giriş gecikmesi, kullanıcının bir komutu girmesiyle bu komutun ekranda görülmesi arasındaki gecikmedir. VRR, monitörün yenileme hızının devamlı oyunun bu seviyenin dibine düşmesini önleyecek kadar yüksek olmasını sağlayarak giriş gecikmesinin azaltılmasına destek olabilir. Bu, oyunların daha kırılgan olmasını sağlayabilir ve oyun içi vakalara reaksiyon vermeyi kolaylaştırabilir.
V. VRR’nin Dezavantajları
Cihazınızda etkinleştirip etkinleştirmemeye karar vermeden ilkin VRR’nin bilmenizde fayda olan birkaç potansiyel dezavantajı vardır.
-
VRR giriş gecikmesine niçin olabilir. Bunun sebebi, monitörün görüntüleyebilmesi için GPU’dan yeni bir kare beklemesinin gerekmesidir, bu da oyuna azca oranda rötar katabilir.
-
VRR titremeye niçin olabilir. Monitörün yenileme hızı, oynanan oyunun kare hızıyla tam olarak eşleşmediğinde bu vaziyet meydana gelebilir.
-
VRR yalnızca muayyen oyun çeşitleriyle kullanılabilir. VRR, tutarlı kare hızına haiz oyunlarda en iyi halde çalışır. Oyunun kare hızı oldukca fazla dalgalanırsa, VRR aslına bakarsak oyunu daha dalgalı hale getirebilir.
Genel hatlarıyla VRR, oyun oynamanın akıcılığını mühim seviyede artırabilecek mükemmel bir özelliktir. Sadece, onu etkinleştirip etkinleştirmemeye karar vermeden ilkin potansiyel dezavantajlarının bilincinde olmanız önemlidir.
VI. Hangi cihazlar VRR’yi destekliyor?
Değişken yenileme hızı, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif cihazlar tarafınca desteklenir:
* Monitörler: Bir çok çağıl oyun ekranı VRR’yi destek sunar ve birtakım üst seviye üretkenlik monitörleri de bunu destek sunar.
* Grafik kartları: AMD ve NVIDIA’nın bir çok grafik kartı VRR’yi destek sunar.
* Konsollar: Xbox Series X|S ve PlayStation 5’in her ikisi de VRR’yi destek sunar.
* Akış cihazları: NVIDIA Shield TV şeklinde birtakım akış cihazları da VRR’yi destek sunar.
VRR’yi destekleyen bütün cihazların bunu aynı halde desteklemediğini unutmamak önemlidir. Mesela, birtakım monitörler VRR’yi yalnızca DisplayPort üstünden desteklerken ötekiler HDMI üstünden de destek sunar. Ek olarak birtakım grafik kartları VRR’yi yalnızca muayyen ekran çeşitleriyle destek sunar.
Kullanmaya emek harcamadan ilkin cihazlarınızın VRR’yi desteklediğinden güvenli olmak için özelliklerini denetim etmeniz önemlidir.
VII. Cihazınızda VRR iyi mi etkinleştirilir
Cihazınızda VRR’yi etkinleştirmek için şunları yapmanız icap eder:
- Hem cihazınızın aynı zamanda monitörünüzün VRR’yi desteklediğinden güvenli olun.
- Cihazınızın ayarlarından VRR’yi etkinleştirin.
- Monitörünüzün ayarlarında VRR’yi etkinleştirin.
Muayyen cihazınızda ve monitörünüzde VRR’yi iyi mi etkinleştireceğinize ilişik daha detaylı talimatlar için lütfen cihazınızın ve monitörünüzün kullanım kılavuzlarına bakın.
Sorular ve Cevapları
Değişken yenileme hızı (VRR) ile alakalı birtakım genel sorular şunlardır:
- VRR nelerdir?
- VRR iyi mi çalışır?
- VRR’nin yararları nedir?
- VRR’nin dezavantajları nedir?
- Hangi cihazlar VRR’yi destekliyor?
- Cihazınızda VRR iyi mi etkinleştirilir?
Değişken yenileme hızı (VRR), akıcı ve yırtılmasız bir oyun deneyimi yaşamak isteyen oyuncular için kıymetli bir özelliktir. VRR, monitörün yenileme hızını oyunun kare hızına uyacak halde ayarlamasına izin vererek monitör yırtılmasını ve takılmayı azaltmaya destek olabilir.
VRR, grafik kartları, monitörler ve televizyonlar da dahil olmak suretiyle giderek artan sayıda aygıt tarafınca desteklenmektedir. Sadece satın almadan ilkin cihazlarınızın tamamının VRR ile ahenkli olduğu için güvenli olmanız önemlidir.
Sorunsuz bir oyun deneyimi sunabilecek bir ekran arıyorsanız VRR özellikli bir ekran iyi bir seçenektir. VRR, monitör yırtılmasını ve takılmayı azaltmaya destek olarak oyun oynamayı daha eğlenceli hale getirebilir.
Faydalı bulabileceğiniz birtakım kaynaklar şunlardır:
* [AMD’s VRR FAQ](https://www.amd.com/en/support/kb/faq/dh-017)
* [NVIDIA’s VRR FAQ](https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-ready-drivers/160704/g-sync-tained-displays-faq-and-how-to/)
* [The Verge’s guide to VRR](https://www.theverge.com/22626669/what-is-variable-refresh-rate-vrr-g-sync-freesync-explained)
S: Değişken Yenileme Hızı (VRR) nelerdir?
C: Değişken Yenileme Hızı (VRR), monitörün yenileme hızını, oynanan oyunun kare hızına uyacak halde ayarlamasına imkan tanıdığı olan bir özelliktir. Bu, monitör yırtılmasını ve takılmayı azaltmaya destek olabilir ve bu da oyun oynamayı daha eğlenceli hale getirebilir.
S: VRR iyi mi çalışır?
C: VRR, monitörün yenileme hızını oyunun kare hızıyla senkronize ederek çalışır. Bu, hem AMD aynı zamanda NVIDIA grafik kartları tarafınca desteklenen Adaptive Sync adında olan bir teknoloji kullanılarak yapılır.
S: VRR’nin yararları nedir?
VRR kullanmanın aşağıdakiler dahil muhtelif avantajları vardır:
- Azaltılmış monitör yırtılması
- Azaltılmış kekemelik
- Daha akıcı oyun
S: VRR’nin dezavantajları nedir?
VRR kullanmanın birkaç potansiyel dezavantajı vardır:
- Birtakım oyunlar VRR’yi desteklemeyebilir
- VRR giriş gecikmesine niçin olabilir
- VRR titremeye niçin olabilir
S: Hangi cihazlar VRR’yi destekliyor?
Aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım aygıt VRR’yi destek sunar:
- AMD Radeon grafik kartları
- NVIDIA GeForce grafik kartları
- PlayStation 5
- Xbox Serisi X|S
S: Cihazımda VRR’yi iyi mi etkinleştiririm?
Cihazınızda VRR’nin etkinleştirilmesi, kullandığınız cihaza bağlı olarak değişecektir. Daha çok informasyon için lütfen cihazınızın belgelerine bakın.
S: VRR oyunları için en iyi monitörler hangileridir?
Aşağıdakiler dahil, VRR oyunlarını destekleyen oldukca sayıda mükemmel ekran vardır:
- LG UltraGear 27GN950-B
- ASUS ROG Swift PG27UQ
- Acer Predator XB273K
S: VRR hakkındaki daha çok bilgiyi nereden edinebilirim?
Çevrimiçi olarak VRR hakkındaki daha çok informasyon edinebileceğiniz oldukca sayıda kaynak bulunmaktadır:
0 Yorum